Recensies

07-10-2023 Kinderconcerten in de Kinderboekenweek
van onze correspondent

Op zaterdag 7 oktober vonden twee kinderconcerten plaats. Dat is al de tweede keer dit jaar dat Spotlight Orchestra zich met haar programmering op de jeugd van Dordrecht en omgeving richt. Eerder dit jaar vond al de Rattenvanger van Dordrecht (Hamelen) plaats in de Kunstmin.
Deze keer was het boek ‘Een bos vol muziek’ het thema van de twee concerten. Een prentenboek voor kinderen, geschreven door Suzan Overmeer. Suzan richt zich speciaal op muziekeducatie voor kinderen en werkt op het conservatorium in Den Haag. Daar ontwikkelt zij jazz-projecten, muzieklessen, liedjes en prentenboeken. Het boek ‘Een bos vol muziek’ beschrijft het gegeven dat iedereen iets moois kan voortbrengen vanuit zijn eigen talent en gedurende de wandeling door het bos komen de wandelaars er achter wie waar goed in is en dat ze samen iets moois kunnen bereiken. 

Suzan was zelf ook aanwezig om de muzikale vertolking, een compositie van Jan Gerrit Adema, in première te zien gaan en haar boek te signeren aan de koopgrage bezoekers.
Voor aanvang van het concert kregen de kinderen allemaal een watervogelfluitje uitgereikt. Ook menig papa en mama bleken er goed mee overweg te kunnen. De fluitjes zorgden voor aanvang van het concert voor een goed gevuld bos (kerk) met vogeltjes. In deze ambiance kon, enigszins vertraagd door parkeerplaatsen zoekende bezoekers, het concert van start gaan.

Theresia Kranendonk opende het concert en was verantwoordelijk voor  de presentatie. Al zwaaiend met een vliegenmepper trachtte zij de door Spotlight Orchestra vertolkte vlieg (muziek werk ‘The Fly’) in het gebouw te pakken te krijgen. Dit tot hilariteit van de bezoekers en Theresia zelf genoot er ook zichtbaar van.
Daarna stelde Theresia één voor één de groepen muzikanten aan het publiek voor onder de jazzy klanken van het werk ‘Joy, Peace and Hapiness’.
En dan het hoofdwerk van het concert: ‘Een bos vol muziek’. In een goedgevulde Ontmoetingskerk in Dordrecht zaten in totaal ruim 200 ouders met kinderen aandachtig te luisteren naar het verhaal van het konijn Toby. Een vrolijk boek over onverwachte talenten ontdekken als je denkt dat je er geen hebt.

Toby droomt ervan om met de merels mee te zingen. Maar wanneer zijn droom eindelijk werkelijkheid wordt en hij begint te zingen, rent iedereen weg. Zo vreselijk klinkt zijn gezang! De kinderen mochten hier ook meezingen. En wel zo lelijk mogelijk! Nou dat konden ze. Wat kunnen de kinderen in Dordrecht lelijk zingen zeg!
Teleurgesteld vlucht Toby dan het bos in, want hij zal nooit mooie muziek kunnen maken … Adema wist de teleurstelling van Toby op een prachtige wijze vorm te geven in een koraalachtige passage in zijn compositie. Je kon onder deze klanken niet anders dan medelijden krijgen met Toby.
Maar gelukkig ontdekte Toby nog een ander talent en lukt het toch nog om muziek te maken met de merels en de andere dieren in het bos. Eind goed al goed.
Theresia trakteerde het publiek nog op een prachtige vertolking van ‘Dit is mijn wens’ uit de film ‘De kleine zeemeermin’.
En dan? Dan de grote uitdaging! Konden de kinderen ook net zo goed muziek maken als Toby en samenspelen met Spotlight Orchestra? De zaal werd in vieren gedeeld en na een korte instructie ontstond er een beat in de zaal van in de maat geluid makende ouders en vooral kinderen. Toen het publiek eenmaal op stoom was zette Spotlight Orchestra de afsluiting van de compositie van Adema in.

Daarna kregen de kinderen de gelegenheid kennis te maken met tal van muziekinstrumenten en kon er naar hartenlust geprobeerd worden. Tot laat na het concert klonken  vooral de klanken op het slagwerk nog door. Er zaten vast heel wat Toby’s bij die hun talenten na afloop van het concert hebben ontdekt. Die zijn van harte welkom bij de muziekschool van Spotlight Orchestra.

hier doen we het voor!

Spotlight Orchestra kan weer terugkijken op twee prachtige kinderconcerten.

26-05-2023 Avondvierdaagse

Vrijdag 26 mei: Avondvierdaagse uit Dordrecht.net

De burgemeester en de kinderburgemeester zullen de 4000 kinderen vanaf de trappen van het stadhuis toezwaaien. De oude organisatie van het evenement is ook uitgenodigd. Om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet bij voorgaande edities. De burgemeester, kinderburgemeester en oude organisatie zullen vergezeld worden door het Spotlight Jeugd Orkest uit Dordrecht.

Van onze correspondent.

Op de slotavond van de avondvierdaagse in Dordrecht, pal voor het gemeentehuis met twee zwaaiende burgemeesters, hebben Spotlight Jeugdorkest en Spotlight Orchestra een grote stroom van zo’n 4000 kinderen, al dan niet vergezeld van ouders/verzorgers, muzikaal begeleid bij de laatste loodjes van hun vierdaagse tocht. Een moment om tijdens je tocht even stil te staan en even bij te komen. Stil staan? De lopers waren conditioneel goed voorbereid want er werd volop meegezongen en zelfs gedanst! Er werd zichtbaar genoten van de muzikale klanken van het speciaal voor deze avondvierdaagse samengestelde orkest van jeugd en volwassenen. Na een momentje van rust zorgde het speciaal voor de avondvierdaagse ingestudeerde programma ervoor dat je het door het ritme van de muziek al ras de wandelpas weer snel werd hervonden. Menig wandelaar(tje) vervolgde meezingend ‘ik wil zwemmen in bacardi lemon’ de tocht naar de eindstreep.

Wil je meer van de Spotlight orkesten horen? Volg ons voor meer leuke evenementen en activiteiten in de toekomst! Volgende week speelt Spotlight Orchestra om 16:15 op de Visbrug tijdens Cultuur op de Hoek festival. Heerlijke muziek, het weerbericht is super en vanaf het terras te beluisteren, wat wil je nog meer!

De muzikanten waren gestoken in een kleurrijke outfit. Deze fantastische polo’s voor Spotlight Orchestra & Spotlight Muziekschool en Jeugdorkest zijn gesponsord door Houtblaasatelier De Nooteboom

08-04-2023 Paasconcert

Van onze verslaggever

Op zaterdag 8 april organiseerde Spotlight Orchestra een paasconcert in PKN De Wijnstok te Dubbeldam. Ondanks het prachtige lentezonnetje waren ruim 150 bezoekers aanwezig. Voor de pauze werd het programma grotendeels ingevuld door het organiserende muziekgezelschap. Na een spectaculaire ouverture was het de beurt een Jelte de Buck op trombone om een solistisch optreden te verzorgen. Vanaf het balkon vulden de warme klanken van zijn trombone de kerk. Jelte kan terugkijken op een perfecte uitvoering. Het was de tweede solist die was opgenomen in de programmering van het pas één jaar bestaande Spotlight Orchestra dat jeugdige en talentvolle muzikanten graag een podium biedt. Daarnaast waren er nog twee bijzondere momenten in de programmering.

Een speciale ode werd gebracht aan Jan Jansen, de es-klarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en docent van Lisette Harms, de oprichtster van Spotlight Orchestra. In oktober 2022 is Jan overleden. Ter nagedachtenis aan hem speelde het orkest uit het werk Serenade no. 10 for Winds “Gran Partita” van Mozart het prachtige Adagio. Via een vertoonde film leidde Jan het werk zelf in. De emotionele uitvoering van dit werk kreeg een extra dimensie doordat het orkest gebruik kon maken van een door Mozart voorgeschreven bassethoorn. Dit zeer ongebruikelijke instrument was beschikbaar gesteld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en was ook het instrument waar Jan zelf op heeft gespeeld.

Bedankt Jan! Voor wie je was en je prachtige muziek.

Hoofdwerk was vlak voor de pauze het imposante “Praise Jerusalem”van Alfred Reed. Een muzikale bewerking van Armeense Paasliedjes voor groot blaasorkest.
Na de pauze trad het Dordtse Soulshine op dat onder leiding staat van Trea Kuijsten. Soulshine is één van de koren van de Vocal Harmony Academy in Dordrecht. Het koor zegt zelf dat het zich kenmerkt met de woorden passie, soul en power. En dat spatte er inderdaad van af. Het publiek kon niet stil blijven zitten en zong, klapte en danste op het ritme en de soul van het alom bekende “Amen” en “O Happy Day”. De kerk was voor even zo’n Amerikaanse kerk met een gospelviering. De begeleidende pianist van Soulshine, Govert van der Kolm, vertolkte samen met Spotlight Orchestra op zijn eigen en verdienstelijke wijze “Clocks” van Coldplay. 

Naast het koor trad ook zangeres Theresia Kranendonk op met onder andere een uitvoering van “Quizas” en zong samen met Soulshine enkele werken. Theresia zorgde ook voor de presentatie van het concert. Het werd een samenwerking tussen orkest, koor, pianist en zangeres dat zeker een vervolg verdient.
Het talrijke publiek beloonde de uitvoerende muzikanten met een staande ovatie. Spotlight Orchestra heeft weer een prachtig concert weten te verzorgen met een zeer gevarieerd en bijzonder programma.

25-02-2023 Spotlight zet de jeugd weer in de spotlights
Play-in in samenwerking met Himalaya Music

Amper twee weken na de twee succesvolle kinderconcerten in de Kunstmin te Dordrecht vond al weer een volgende activiteit voor de jeugd plaats. In samenwerking met Himalaya Music organiseerde Spotlight Orchestra een play-in voor hafabra leerlingen die minimaal 1 jaar muziekles hebben gevolgd.
De zeven vrijwilligers van Spotlight Orchestra stonden zaterdag al vroeg in de ochtend een dertigtal jonge muzikanten op te wachten. Onder leiding van de talentvolle Sander van Dorst startte een muzikaal project dat de jonge muzikanten niet snel zullen vergeten. Na een schuchtere entree ontstond al snel harmonie in de diverse muzikale secties en werd er gewerkt aan een ambitieus programma dat later die middag zou worden gepresenteerd aan het publiek.
De muzikanten werden geconfronteerd met de nodige muzikale uitdagingen. Sommigen kregen pas bij aanvang te horen dat ze die dag een solo zouden gaan spelen. Dat overkwam William Holster op bastrombone en in het middagschema was er ook ruimte voor een aantal blokfluitleerlingen om onder begeleiding van het samengestelde orkest te soleren.
Naast de uitdagende noten die moesten worden gekraakt,  ge’noten’ de muzikanten ook van de pauzes. Eierkoeken gingen er als koek in, verse broodjes, soep en snoep vonden gretig aftrek.

Een bijzondere rol was er weggelegd voor de orkesthond ‘Jip’ die eveneens de gehele dag aanwezig was en belangstelling toonde voor en ontving van deelnemers. Zo af en toe liet hij ook van zich horen, al was het dan niet altijd in de goede toonsoort.   
Na een dag hard werken vond onder grote belangstelling van (groot)ouders de eindpresentatie plaats. Tot twee keer toe moesten extra stoelen worden aangesleept. Boven het zo’n honderdkoppige publiek waren talloze mobiele telefoons te zien waarmee de belangstellenden opnames maakten van hun favoriete muzikant.  
Een programma waar normaal gesproken drie maanden op wordt gerepeteerd, werd ondanks de korte voorbereidingstijd op een zeer acceptabele wijze uitgevoerd door het gelegenheidsorkest. Dirigent en orkest ontvingen dankbaar het luide applaus in ontvangst. Loon naar werken!
De muzikanten, die van heinde en verre kwamen,  keerden, net als de zeven vrijwilligers van Spotlight Orchestra, moe en voldaan  huiswaarts.

De volgende gelegenheid om het Spotlight Jeugd Orkest te horen is op 25 maart in Woudrichem waar het orkest onder andere het bijzondere werk The Fly ten gehore zal brengen. Het eerstvolgende optreden van het grote orkest van Spotlight Orchestra is tijdens het Paasconcert op 8 april in de PKN de Wijnstok in Dubbeldam.

12-02-2023 De Rattenvanger van Hamelen Dordrecht
Recensie Klankwijzer 14-02-2023

Foto©️: Femke van der Linden

Spotlight Orchestra redt Dordrecht van rattenplaag

Dordrecht kampt al geruime tijd met zwerfval en een rattenplaag. Politiek en ambtenaren worstelen al een poos met dit probleem. Vragen zijn gesteld in de gemeenteraad maar een oplossing was nog niet voorhanden. Tot afgelopen zondag.
In Schouwburg Kunstmin vonden twee kinderconcerten plaats van Spotlight Orchestra in samenwerking met Spotlight Muziekschool onder leiding Jan Gerrit Adema. Centraal stond de uitvoering van De Rattenvanger van Hamelen. Op vakkundige en ludieke wijze gepresenteerd door Benjamin Murck.
De voorstelling ging van start met een leeg podium waarna de diverse instrumentengroepen al spelend het toneel opkwamen en zo werden voorgesteld aan het publiek. Benjamin doopte, heel actueel, de titel al snel om naar De Rattenvanger van Dordrecht. Nadat zowel ouders als kinderen onder hun stoel hadden gekeken, om zich ervan te vergewissen dat er geen ratten in de zaal aanwezig waren, kon het verhaal van start. Benjamin legde door zijn versie van het verhaal een link naar het beleid van de gemeente Dordrecht. Ondersteund door het orkest was het afwisselend rat(muis)stil tijdens het verhaal dan wel deed het publiek mee met getrappel en gejoel. Eind van het verhaal waren alle ratten weg, de kinderen terug en de burgers tevreden over het gevoerde beleid van de gemeente.
Eind goed, al goed zou je zeggen; maar Spotlight Muziekschool presenteerde daarna nog een aantal ‘rattenvangertjes in opleiding’ in de vorm van een achttal leerlingen die op blokfluit een vereenvoudigde versie van De Rattenvanger van Hamelen speelden, daarbij ondersteund door het grote orkest. En dan te bedenken dat zij slechts tussen de tien en twintig lessen hebben gehad. Beide voorstellingen kregen deze kinderen een daverend applaus.
De voorstelling eindigde met een uitvoering met filmbeelden van Frozen waarna ter afsluiting nog meegezongen en gedanst kon worden op twee nummers van Flemming.
Reacties uit de zaal: als er één manier is om kinderen geïnteresseerd in muziek te krijgen dan was dat dat deze voorstelling wel! De Spotlight orkesten met bijbehorende muziekschool hebben het stoffige imago van de blokfluit en harmonieorkesten helemaal onderuit gehaald!
De volgende gelegenheid om Spotlight Orchestra te horen is tijdens het Paasconcert op 8 april in de PKN de Wijnstok in Dubbeldam. Meer informatie over de verschillende orkesten en de muziekschool vind u op: www.spotlightorchestra.nl of www.spotlightmuziekschool.nl

19-11-2022 Debuutconcert – ‘de Wijnstok’ te Dubbeldam
recensie Dordrecht .net 22-11-2022 en de Klankwijzer 24-11-2022

DORDRECHT – Afgelopen zaterdag was in de ‘De Wijnstok’ de première te beleven van een nieuw Dordts orkest; Spotlight Orchestra. Het orkest had al een succesvolle try-out tijdens ‘Cultuur op de hoek’ in Dordrecht in juni van dit jaar.
Het orkest heeft zich daarna dermate ontwikkeld dat nu een eerste concert kon worden verzorgd met een volwassen programma. Meer dan volwassen.
Het concert werd geopend met de mars ‘Vortex’ gecomponeerd door de dirigent Jan Gerrit Adema. De compositie van Adema is opgedragen aan zijn ouders. Een complex werk met bewegende energie die door middel van een draai-effect het mannelijk en vrouwelijk thema in elkaar draait. Een bijzondere opening van wat een mooi concert zou worden.
Een van de doelstellingen van het orkest is jonge muzikanten ruimte te bieden zich verder muzikaal te ontwikkelen en een podium te bieden voor een solistisch optreden. 1e Hoornist Nick van Iersel, net 18 jaar, mocht het spits afbijten. Hij wist in ‘Cape Horn’ zijn eerste solistische optreden glans te geven.
Naast veel techniek en welluidend spel liet het orkest in ‘Lux Aurumque’, een compositie van Eric Whitacre, horen over nog veel meer kwaliteiten te beschikken. Adema liet het orkest fluisterzacht spelen en ondanks het zeer ongebruikelijke klankidioom wist hij met zijn muzikanten de goed gevulde zaal ademloos te laten genieten van dit werk. Men werd tot tranen geroerd. Het duurde dan ook even voordat het publiek in de gaten had dat het stuk was geëindigd en overging tot een applaus.
Na de pauze werd onder andere het hoofdwerk van het concert ten gehore gebracht. Een bewerking van ‘de schilderijententoonstelling’ van Mussorgski. Voorafgaand aan de uitvoering informeerde Adema het publiek op ludieke wijze over de muzikale gang door het museum die weldra zou volgen. Later bleek dat het publiek erg gecharmeerd was van deze uitleg en daardoor anders en met meer kennis van de uitvoering van dit magistrale werk heeft kunnen genieten. Dit technisch lastige werk werd door het orkest op overtuigende wijze uitgevoerd en werd dan ook beloond met een staande ovatie.
In nog geen jaar heeft Spotlight Orchestra een orkest van formaat geformeerd. Opvallend was voor velen het speelplezier dat van het orkest afstraalt. Daarnaast heeft Spotlight Orchestra ook nog een Spotlight Jeugdorkest en een heuse muziekschool waar afgelopen vrijdag een 100-tal ouders en leerlingen aanwezig waren voor een uitvoering van de blokfluitgroep.
Bij Spotlight Orchestra wordt hard aan de muzikale weg getimmerd. Dordrecht en omgeving gaan er nog veel van horen! Al op 12 februari is er een Kinderconcert en op 8 april een Paasconcert.